Avgörande fokusområden
Vi genomför årligen tusentals djupintervjuer över telefon för att förstå hur vårdköpare, anhöriga och klienter upplever de vårdgivare som hanterar placeringar. Dessa sammanställs sedan i Kvalitetsindex. SSIL Kvalitetsindex är framtaget 2006 i samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg och Gävle Högskolas Institution för Sociologi. Genom att delta i Kvalitetsindex är du som vårdköpare en aktiv del av den kontinuerliga utvecklingen av landets vårdgivare och samtidigt hjälper du dina kollegor i hela landet att ta ännu bättre beslut. Nedan kan du ta del av ett axplock av de områden som berörs i intervjuerna.
Mottagande och introduktion
Vi vet att första mötet är viktigt och ställer därför frågor om hur du som handläggare, klient eller anhörig uppfattar första mötet med verksamheten. Fanns det någon där att välkomna klienten? Fick ni ett varmt bemötande?
Vi frågar även om hur du som placerande handläggare kommit i kontakt med verksamheten.
Klientens genomförandeplan
De flesta placerade barn och vuxna har en genomförandeplan som verksamheten ska följa och arbeta efter. Vi förstår att genomförandeplanen är ett viktigt verktyg för placeringens framgång och ställer därför frågor om hur väl den har följts och arbetats med.
Klientens omvårdnadsinsatser
En mycket central del i placeringen är givetvis omvårdnaden av klienten. Vi ställer därför frågor om hur välfungerande dessa är/har varit för klienten. Hur har det fungerat med kost och logi? Har det funnits dagliga rutiner? Har klienten trivts hos verksamheten?
Social kontroll
I vissa placeringar krävs det att verksamheten utövar social kontroll över klienten, exempelvis kontroll av destruktiva beteenden, kriminalitet eller missbruk. Vi ställer därför frågor för att utvärdera hur väl verksamhetens lyckats med denna sociala kontroll och hur väl det fungerat för placeringen.
Arbete och studier
Vi ställer frågor om verksamhetens förmåga att motivera klienten till studier, arbete eller annan sysselsättning. Vi ställer även frågor om verksamhetens förmåga att motivera klienten till övriga fritidsaktiviteter.
Nätverksarbete
De flesta placerade barn och vuxna har något typ av nätverk kring sig. Vi ser både det privata nätverket, som föräldrar, släkt och vänner, och det professionellt nätverket, kommun, myndighet och förvaltning. För klienten kan det vara viktigt att verksamheten motiverar till eller helt sköter denna kontakt.
Uppföljning och rapportering
Varje placering behöver rapporteras, följas upp och dokumenteras. Vi ställer frågor gällande hur väl detta har fungerat från verksamheten. Uppföljning och rapportering i våra intervjuer kan vara allt från möten och telefonsamtal till journalanteckningar och skriftliga rapporter.
Placeringens lämplighet
Eftersom varje placering är unik ställer vi frågan om placeringens lämplighet. Det vill säga hur väl just denna klients behov matchade verksamheten kapacitet och kompetens.